Різдвяне послання архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА 2013.

Різдвяне послання архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА боголюбивим пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Житомирської єпархії Української Православної Церкви

«Той, Хто є сяйво і слава Отця, образ Іпостасі Його,
образ милості, заради нашого спасіння умалив Себе,
втілився і народився від Діви»

(святитель Григорій Богослов)

Сповнені духовної радості, у цю світлу Віфлеємську ніч ми підносимо подяку Богові, який сподобив нас ще раз доторкнутися до великої неосяжної таємниці Боговтілення, яка сталася заради нашого спа-сіння. Розмірковуючи над тайною Втілення Другої Особи Святої Тройці, святитель Афанасій Великий так говорить про значення цієї найбільшої в історії людства події: “Бог став людиною, щоб людина змогла стати богом ”.

Багато століть пройшло після прабатьківського гріхопадіння, після того, як людина позбавила себе безпосереднього спілкування з Богом. Змінювалися покоління, і люди втрачали первинну духовну чистоту, віддалялися від Єдиного Істинного Бога. І тому, ще задовго до явлення Спасителя світові, Господь Бог підготовлював людей до прийняття Його через святих праотців, пророків, через різні прообрази Своєї присутності серед людей.

Коли прийшов час, зійшла над світом дивовижна зірка, яка засяяла у віках, родився у Віфлеємі від Пресвятої Діви Марії Єдинородний Син Божий, Господь наш Ісус Христос. Численне небесне воїнство, яке споглядало таємницю Боговтілення, благовістило хвалу Богу: “Слава у вишніх Богові і на землі мир, в людях благовоління!” (1 Тим. 3, 16). Всемогутній і вседосконалий Бог приймає людську природу, Творець, Який не має ні в чому потреби з безмежної любові до грішної людини зглянувся над своїм творінням. Христос народився на землі, щоб показати небесне народження. З’явився видимо, щоб явити нам і невидиме Різдво. Він незбагненним чином з’єднав небесне і земне, приніс на землю повноту всемогутньої, всесильної Божественної благодаті, осяяв грішний світ промінням істинного богопізнання, дарував людям владу бути чадами Божими, утвердив їх в добрі і істині, подарував можливість входження в Царство Боже, Царство правди і миру. Саме Небесне Царство є праведність і мир і радість в Святому Дусі (Рим. 14, 17). Пояснюючи це, святитель Симеон Новий Богослов говорив: “Бог Слово являється дверима через якими ми входимо в оселі Отця Небесного, і оскільки Христос є дверима розумних овець, то Святий Дух є ключ від цих дверей ”.

Бог є Світло (1 Ін. 1, 5). І ми сприймаємо це Божественне Світло через віру в Єдинородного Сина Божого, Який є Сяйво Слави Отчої (Евр. 1, 3) Про це істинне світло, яке визволяє світ від темряви, апостол любові Іоанн Богослов у своєму Євангелії пише: " …у Ньому було життя, і життя було світлом людям; і світло в темряві світить, і темрява не огорнула Його" (Ин. 1, 4 -5).

Бог є Світло, а також Бог є Любов, хто перебуває в любові, перебуває в Бозі. (Ін. 4, 16). Про це теж сповістив святий апостол Іоанн Богослов: “Так полюбив Бог світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне ” (Ін. 3, 16). Божественна любов, яка перемагає людську жорстокість, стає джерелом нашого звільнення від гріха. У цьому і полягає таємниця домобудівництва нашого спасіння Наскільки глибоко це взаємне співвідношення між світлом і любов'ю! “Хто любить брата свого, той перебуває в світлі”, - говорить апостол (1 Ін. 2, 10). Тільки віруюча людина, яка має спілкування в Христовій любові і прагне до Христового світла, пізнає таємницю Боговтілення, таємницю нашого спасіння через пришестя в світ Господа нашого Ісуса Христа

Зрозуміти ці великі слова може тільки той, кому доступне розуміння не тільки світла і земної правди, але і вищої, вседосконалої і абсолютної Божественної правди. Кожна людина, знаючи про це, повинна творити духовний світ у своїй душі, у своєму серці. Християнське служіння — це наше істинне поклоніння Богові, поклоніння в вірності і святості, а також щире, справедливе і чесне наше служіння людині. “Говоріть істину кожен ближньому своєму, - навчає нас апостол Павло, - ...будьте один до одного добрі “(Єф. 4, 25, 32). Щирість, чесність, правда — основа взаємної довіри, на них будується міцність всякого союзу, благополуччя в сім'ї, в суспільстві і в Українській державі.

Християнин повинен берегти кожну хвилину земного життя, бо воно безцінне. Різдво Христове назавжди з'єднало людину з Богом. Син Божий подарував людині благодатні сили для боротьби з гріхом, з пороками, збудив у її совісті закон Божественної любові. Запорука людського щастя в тому, щоб постійно вести боротьбу з негативними звичками та пристрастями, творити добро, провадити життя гідне людини, яка має в собі образ і подобу Божу.

Любі мої! У світлу різдвяну ніч ми вітаємо народженого Спасителя світу. Вертеп, в якому відбулося це глибоке таїнство, стало справді Небом, бо в ньому з'явився Бог. Малі ясла, з яких годувалася худоба, вміщали Невмістимого всім всесвітом Бога. А що ж ми, подібно до волхвів, принесемо сьогодні нашому народженому Богові? Чисте серце буде кращим дарунком Народженому Богонемовляті, коштовнішим за дари, принесені волхвами до ясел Спасителя.

Улюблені отці, брати та сестри! Щирою душею вітаю вас зі святом Різдва Христового, а також з Новоліттям. Для нас, православних християн, цей святий день – справжнє торжество радості, яка надовго оселяється в серці й підтримує нас. Нехай приклад людинолюбства, який ми отримали понад дві тисячі років тому, ніколи не втрачає для кожного з нас своєї духовної величі. Нехай всі ми будемо сповнені миром, надією та любов’ю. Нехай новонароджений Спаситель світу наділяє вас міцним здоров’ям та щасливим довголіттям.

Христос Рождається! Славимо Його!

+ Никодим,
Архієпископ Житомирський
і Новоград-Волинський

Різдво Христове 2013 р.
м. Житомир.

Різдвяне послання архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА 2013.

Різдвяне послання архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА 2013.

Різдвяне послання архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА 2013.

Різдвяне послання архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА 2013.