РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ МИТРОПОЛИТА ЖИТОМИРСЬКОГО І НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОГО НИКОДИМА 2018

Різдвяне послання митрополита Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА боголюбивим пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Житомирської єпархії Української Православної Церкви

Любов Божа відкрилася нам в тому,
що Бог послав у світ Єдинородного Свого Сина,
щоб ми отримали життя через Нього

(1 Ін. 4:9)

Христос Рождається!

Всечесні отці, дорогі брати та сестри!

По милості Божій знову і знову ми святкуємо всесвітнє торжество Різдва Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа. Знову ми стоїмо в храмах Божих, наповнених світлом лампад і свічок. Знову ми чуємо чудові церковні піснеспіви, складені древніми авторами в честь народження Богомладенця, знову разом з сонмом ангелів співаємо "Слава в вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління". І знову відкривається перед нами "Велика благочестя тайна - Бог явився у плоті!" (1 Тим 3. 16).

Святі Отці говорять: «Той, Хто залишив Ангелів, Архангелів, Престоли, Господства, Сили, неусипних та вогненосних всіх духів, Один, ідучи новим шляхом, виходить з непорушеної сім’ям дівочої утроби. Творець всіх іде просвітити світ, щоб не залишивши «сиротами» Ангелів, явитися і Людиною, яка сталася з Божества». І в цей великий день, який нині ми святкуємо, Бог явився як Людина, як Пастир, Який оживотворив всю вселенну Своєю благістю.

Наповнений невимовною любов'ю до роду людського, відпавшого від попереднього блаженного стану, враженого тлінням і смертю, Єдинородний Син Божий, - «Божа Сила і Божа Премудрість» (1 Кор. 1. 23-24) – з’явився у світ, прийнявши на себе плоть і народившись від Пречистої Діви Богородиці.

Згідно одностайного вчення богомудрих отців Церкви, Господь воплотився заради того, щоб відкрити людям шлях до обоження і Богосинівства, зробити їх «причасниками Божественної природи» і наслідниками вічного блаженного життя у Небесному Царстві.

«Син безначального Отця, Син істинний, благоволив назватись Сином Давидовим, щоб нас зробити синами Божими, ….» - вчить святитель Іоанн Златоуст» – «І так, коли чуєш, що Син Божий є Син Давида і Авраама, то вже не сумнівайся, що і ти, син Адама, будеш сином Божим.» (Бесіда 2 на Євангеліє від Матфія). Через іпостасне з’єднання з Божественною природою Господь освятив природу людську, через хресні страждання, смерть і воскресіння знищив окови тління і смерті, через вознесіння на небеса і «сидіння» праворуч Бога – Отця прославив людську природу Божественною славою.

Минулий рік був плідним та насиченим церковними подіями.

Священний Синод нашої Церкви встановив 25 серпня днем святкування Собору всіх святих землі Житомирської. З нагоди святкування дня пам’яті святого рівноапостольного великого князя Володимира та річниці Хрещення Київської Русі, теренами нашої єпархії проходили хресні ходи із великою святинею – Святогірською чудотворною іконою Божої Матері.

У минулому році нашу єпархію відвідала велика святиня із Греції - ковчег із чесними мощами святого великомученика Димитрія Солунського.

У минулому році ми святкували 100-ліття відновлення патріаршества на Русі та згадували скорботну дату 100-ліття кривавої революції і установлення безбожної тиранії. Згадані події принесли нашому народу і державі смерть, голод і терор. Але Господь прославив незліченний сонм мучеників і сповідників, які нині перед престолом Божим возносять неусипні молитви за нашу Батьківщину. Будемо і ми твердо вірити і просити Господа, щоб по молитвах новопрославлених мучеників і вірних свідків Божественної Істини Господь припинив ворожнечу, негаразди і дарував нашій країні, і нашому народу мир, єдинство і злагоду.

Нинішній рік також буде важливим для церковного і суспільного життя та наповнений урочистими подіями. Кульмінацією стане святкування 1030-річчя дня хрещення Русі.

Нехай Богомладенець Христос світлом Божественної благодаті наповнює Ваші душі добром , милосердям і любов’ю. Нехай Спаситель посилає у Ваші серця духовну радість та благословить Вас і Ваших рідних.

Христос Рождається! Славімо Його!

+ Никодим,
Митрополит Житомирський
і Новоград-Волинський

Різдво Христове 2017/2018 р.
м. Житомир.

Різдвяне послання митрополита Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА 2018

Різдвяне послання митрополита Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА 2018