Різдвяне послання митрополита Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА 2023р.

Різдвяне послання митрополита Житомирського і Новоград-Волинського НИКОДИМА боголюбивим пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Житомирської єпархії Української Православної Церкви

Не бійтеся, бо я звіщаю вам
велику радість,
що буде радістю всього народу:
сьогодні народився вам у місті
Давидовім
Спаситель — Христос Господь

(Лк 2, 10–11)

Христос Рождається!

Всечесні отці, дорогі брати та сестри!

Ангели на небі співають і торжествують, сьогодні усе творіння наповнене радістю, бо Спаситель і Господь нині нам народився у Вифлеємі іудейському. Ця радість, яку відчуваємо з нинішнім світлим святом, у віруючого християнина є частиною його буття, видимим знаком і плодом Божої присутності. Радість із приходом Спасителя на землю розвіює всі страхи і непевності людського життя, бо «з нами Бог», раз і назавжди!

“Не бійтеся…” - такими словами звертається ангел до пастухів, сповіщаючи новину про народження Спасителя. “Не бійся” також було привітанням ангела до Захарії, звіщаючи йому про народження Іоана Хрестителя. З таким же привітанням ангел сповістив Богородиці благу звістку про народження від неї Богомладенця. Господь наш Ісус Христос у Своїх словах також часто говорить людям «не бійся - тільки віруй».

В цю священну Різдвяну пору у нас, як ніколи раніше, є багато причин, щоб боятися. Ми всі в повному обсязі зрозуміли значення страшного слова «війна». Так чи інакше вона торкнулася кожного із нас. Тисячі загиблих мирних жителів та військових вже ніколи не обіймуть своїх дітей, не поцілують дружин та не провідають своїх батьків. Мільйони переселенців, які змушені скитатися по світу, залишивши свої домівки, а з ними і спокійне та мирне життя. Ми познайомилися зі словами: повітряна тривога, укриття, ракетний обстріл, від яких щоденно обривається чиєсь земне життя, навіть у містах, які далекі від фронту. І як говорить народна мудрість: «біда не приходить одна». Сьогодні з небаченою раніше силою спалахнув релігійний конфлікт та посилилися утиски нашої Церкви. Храми, які ми збудували, щоб прославляти Творця, захоплюються силою, вибивають двері молотами та безкарно зрізають замки. Вірян та священнослужителів вже не тільки обливають брудом та цькують лайливими та ворожими термінами, а й застосовують фізичну силу. Приймаються незаконні рішення про заборону Церкви. Богохульство, рейдерство, утиски, гоніння, наклепи - це сумні реалії сьогоднішнього життя Української Православної Церкви.

І зрозуміло, що ми люди грішні і недосконалі боїмося, сумніваємося, а часом навіть запитуємо себе: «де Бог в такий важкий час?».

Новонароджений младенець Христос – це втілення Божественної любові, що, як єдине і вічне джерело радості, усуває будь який страх. Справжня любов – це не тимчасове і швидкоплинне людське почуття, а животворча сила, дарована самим Богом. Лише в просторі Божої любові й радості людина може жити, розвиватися і бути собою. Бог не хоче, щоб Його творіння боялося, і тому в Різдві приходить до нас як беззахисна дитина. Син Божий дає себе покласти в ясла на сіні, дає себе обійняти людськими руками, годувати людськими грудьми. Всемогутній Бог, який нічого не потребує, робить себе потребуючим, немічним і залежним від тепла й ніжності людської любові! Він робить нас сьогодні здатними без страху відкрити наші обійми Богові та ближньому.

Різдво Христове – це свято світла. Бог-дитя, що народився у Вифлеємі є Словом Божим, що воплотилося, істинним світлом, яке просвічує всіх, хто народжується в цей світ. «І життя було в Нім, а життя було Світлом людям а Світло у темряві світить, і темрява не обгорнула Його» (Ін 1:4-5)

І тому просвітлені Словом, що Воплотилося, станьмо близькими до забутих, терпеливими до нестерпних, уважними до відкинутих, чутливими до безпомічних. По можливості завітаймо до них з колядою або хоча б згадаймо у наших молитвах тих воїнів, які боронять нашу Батьківщину, поранених, полонених, зниклих безвісті та тих, які поклали своє життя за її територіальну цілісність та мир. Згадаймо і їхні родини, батьків, матерів, дружин, дітей. Не варто забувати і про медиків, енергетиків, волонтерів, вимушених переселенців, тих, хто знаходиться на окупованих територіях та всіх інших громадян нашої України. Помолімося і за тих, хто не має змоги сьогодні бути у храмі через військові дії, чи через те, що їхній храм захоплено і доводиться молитися надворі, в палатці чи тимчасовому приміщенні - за всіх потребуючих молитов та підтримки.

Де б ми не зустрічали це Різдво, вдома, за кордоном чи в самому епіцентрі бойових дій, пам’ятаймо, якщо ми будемо вірні Богу, то слова сказані пророку Ісаї багато років тому: «не бійся, бо я з тобою. Не тривожся, бо я Бог твій! Я додам тобі сили, Я тобі допоможу, підтримаю тебе десницею моєю" (Іс. 41, 9-10) є актуальні і сьогодні, бо «Бог вчора, сьогодні і навіки Той Самий»( Євр 13:8).

Як у цю різдвяну ніч радість перемагає смуток, а небесне світло — темряву, так нехай своїм народженням наш Спаситель наповнить нас силою перемоги добра над злом, правди над неправдою, і небесний мир, про який нині сповіщають ангели, нехай здолає війну. «І витре сльозу Господь Бог із обличчя усякого»(Іс 25:8). Йому і слава і держава на віки віків. Амінь.

Христос Рождається! Славімо Його!

+ Никодим,
Митрополит Житомирський
і Новоград-Волинський

Різдво Христове 2023 р.
м. Житомир.